article-picture

Eva: Legg kompleksene til side

Viktig å ikke grave seg ned om man har en diagnose

Eva Elgrud fra Fosser er ufør og synes det er viktig med rutiner i hverdagen. En av de er å svømme på Bjørkebadet. I begynnelsen svømte hun ikke, bare gikk i vannet og hadde øvelser. Hun prøver å ha noen faste dager på Bjørkebadet, da er det lettere å gjennomføre. «Det gjør noe med psyken å være aktiv og komme seg ut. Man slår fort av en prat med noen man aldri har sett før» Hun mener det er viktig å ikke grave seg ned fordi man er syk. «Hovedoppgaven min er å være fysisk aktiv og svømme meg opp»

Hun har ikke svømt før, bare badet på Østfoldbadet av og til. Problemet var at kroppen ble for sliten av å sitte lenge i bil. Derfor setter hun veldig pris på å ha et lokalt svømmeanlegg. «Det er ikke bare bassengområdet som er fint. Garderobene er også tilrettelagt med benker i forskjellige sittehøyder.»

Eva har hypermobile ledd, dvs at leddene kan bøyes og strekkes mer enn normalt. Hun har derfor ikke fraspark fordi blant annet tærne er hypermobile. Hun har alltid vært slik, men plagene kom først da hun ble eldre. Under et helseopphold fant de ut at svømmetrening var godt for hennes plager. Styrketrening i terapibassenget er mindre belastende enn helsestudio. Det eneste hun er redd for i vannet er å bli dultet borti, da kan leddene gå ut av stilling. «For meg er det viktig at åpningstiden er såpass stor at besøksmassen blir fordelt utover uka. Da kan jeg komme i perioder med få gjester slik at det er mindre mulighet for skade»

Interessegrupper på nett blir fort til klagegrupper der man snakker hverandre ned. Eva ønsker ikke å ha fokus på alt som er feil.  «Det feiler oss alle noe, men vi må gjøre det beste ut av det» Av og til er Eva så dårlig at hun ikke klarer å sitte fordi hoftene er for lealøse. Noen dager kommer hun bare for å være litt i terapibassenget, dusje og dra hjem. «Da har jeg ikke bare sittet i sofaen» Derfor setter hun utrolig pris på at det er en svømmehall i kommunen. «Jeg pleier å si at jeg skal på spa når jeg skal på Bjørkebadet»

I terapibassenget prater hun gjerne med andre som er under opptrening. De utveksler gjerne øvelser for å variere, slår av en prat og gir noen oppmuntrende kommentarer. Ellers går hun frem og tilbake og sidelengs for så å løpe. «Jeg må trene jevnlig for å holde meg så fin som jeg er nå. Trening er ferskvare.»

Eva synes det er veldig positivt at flere tar i bruk Bjørkebadet for blant annet helsa sin skyld. «Jeg har hørt om noen som har fått årskort i julepresang, andre har tatt med attest fra lege eller fysioterapeut og fått pasientpriser.»

«Bjørkebadet har noe for alle. Mange sitter i sofaen med komplekser fordi kroppen ser sånn eller sånn ut. Vi kommer jo ikke hit for å studere hverandre. Jeg kjenner nesten ikke igjen folk når jeg tar av meg brillene» sier Eva med et smil. «tro meg, jeg er ikke alltid fornøyd med kroppen min jeg heller. Da tenker jeg, skitt au, ta av deg brillene og gjør det du skal. Det er mye hyggeligere å fokusere på blide ansikter enn å være bekymret for hva andre tenker på.»